Tunceli’de kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku ile ilgili soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. Olayla bağlantılı olarak, dönemin valisi Tuncay Sonel’in de aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı. Tunceli İl Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, şu anda Yalova İl Emniyet Müdürü olan Yılmaz Delen’in ifadesine de başvuruldu. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili yapılan karartmaların peşine düştü ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na resmi bir yazı gönderdi.
Yazıda, Gülistan Doku’nun kaybolduğu tarihten itibaren ülke genelindeki tüm araştırma faaliyetlerine ilişkin dijital izlerin (log kayıtlarının) incelenmesi talep edildi. Sabah gazetesinden Semih Kara’nın haberine göre, Gülistan Doku soruşturması, altı yıl aradan sonra tekrar gündeme geldi. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ile işbirliği içinde hareket eden Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin emniyet ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile ilgili bilgileri talep etti.
Gönderilen yazıda, 5 Ocak 2020 tarihinde Doku’nun kaybolmasıyla ilgili olarak arkadaşları tarafından yapılan kayıp başvurusunun ardından, istihbarat sistemlerinde herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı sorgulandı. Başsavcılık, bu çalışmaların sinyal bilgisi üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini, ne zaman başladığını, Türkiye genelinde kolluk kuvvetleri tarafından araştırma yapılıp yapılmadığını sordu. Eğer araştırma yapıldıysa, hangi müdürlük ve personel tarafından gerçekleştirildiği de öğrenilmek istendi.
Ayrıca, Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından İl İstihbarat Şube Müdürlüğüne herhangi bir “bilgi talep formu” düzenlenip düzenlenmediği, Gülistan Doku’nun bulunması adına bir talepte bulunulup bulunulmadığı ve sonrasında bilgi iletim formu düzenlenip düzenlenmediği konusunda da araştırma yapılması istendi. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, bu bilgi ve belgelerin “çok ivedi” bir şekilde temin edilmesini talep etti. Yapılan dijital iz incelemeleri sonucunda, Doku’nun kaybolduğu süreçte karartma yapan şüphelilerin tespit edilmesi bekleniyor.