Tek tipleşmeye direnen karikatürler

Demokrasi, savaş ve barış, insan hakları, teknoloji, kültürel erozyon… Karikatür Sanatçısı Turgay Karadağ‘ın İstanbul’da açtığı 11’inci kişisel sergisine damga vuran kavramlar bunlar…

Karadağ, bu sergisinde kendi aile tarihinden toplumsal tarihimize ve gündelik yaşamımıza açtığı kimi renkli kimi siyah beyaz koridorlarda dolaştırıyor bizi…

Toplumsal sorunları ele alış biçimi ve minimalist çizim tarzıyla öne çıkan Turgay Karadağ, sanatını ve sergisini şu sözlerle anlatıyor:

Tünel’de Schneider Temple Galerisi’ndeki sergi 28 Ocak 2024 tarihine kadar gezilebilecek. Sergide 30 adet çizgi, desen, karikatür, karalama, suluboya resim bulunuyor.

KARİKATÜRLE GEÇEN 55 YIL

İlk karikatürünü 1968’de çizen Karadağ’ın çizimleri bugüne kadar çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Karadağ, ilk sergisini 1974’te Ankara’da “Kare Karikatür Grubu” ile açtı ve bugüne kadar 11 kişisel karikatür sergisi gerçekleştirdi. 1985’te Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu’nda yer alan Karadağ, aynı yıl Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Karikatür Yarışması’nda mansiyon, 1993’te ise Çankaya Belediyesi’nin “Kent ve Yaşam” konulu karikatür yarışmasında Mülkiyeliler Birliği Özel Ödülü’nü kazandı. “Çiz Geçmişim Bugüne” isimli bir karikatür albümü olan Karadağ, Ateş ve Hürriyet Daily News gazetelerinde çizdi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir