Muğla’da Yangından Sonra Rüzgar Türbinleri Yükseliyor

Muğla'da Yangından Sonra Rüzgar Türbinleri Yükseliyor

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Beyciler Mahallesi’nde, 31 Temmuz 2021 tarihinde meydana gelen büyük yangın, özellikle Bodrum ilçesi çevresinde etkili oldu. Yangın, 10 Ağustos 2021’de kontrol altına alınabilse de, yaklaşık 14 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Doğa cenneti olarak bilinen Mazı ve Çökertme gibi yerleşim yerleri de yangından etkilendi. Ayrıca, Kemerköy Termik Santrali çevresindeki ormanlık alanlar da bu felaketten nasibini aldı. Yangının ardından, zarar gören alanlarda ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı.

Son günlerde, yangının başlangıç noktalarından biri olan Beyciler Mahallesi’nde, dağların zirvelerine rüzgar türbinleri kurulmaya başlandı. Yangında tamamen tahrip olan bu alanlara, yenilenebilir enerji kaynakları olarak rüzgar türbinleri yerleştiriliyor. Türbinlerin sayısı giderek artarken, bu türbinlere ulaşım sağlamak amacıyla yanan bölgelerde yeni yollar açıldığı gözlemleniyor. Ayrıca, yeni türbinlerin kurulumu için inşa edilen yapılar da dikkat çekiyor.

Diğer yandan, İkizköy-Akbelen bölgesinde, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kömür ihtiyacını karşılamak amacıyla ormanlık alanlar ve tarım arazileri kazılmaya devam ediyor. Bu kömür sahası her geçen gün genişlemekte. Bölgeye ait yeni kamulaştırma kararları ise Danıştay tarafından durdurulmuş durumda. Ancak, bu kamulaştırmalara dayanak sağlayan yasa maddesi hâlâ yürürlükte. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), ilgili yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açmış olmasına rağmen, mahkeme henüz bir karar vermiş değil.

Author: Serkan Kaya