Yeniçağ Gazetesi: Açlık sınırı asgari ücrete 3 bin 616 lira fark attı!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti…

Gazetemizi okumak için tıklayınız…

YOKSULLUK SINIRI, ASGARİ ÜCRETİN 3.5 KATINA ÇIKTI

İBB Başkanı İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla piyasalarda yaşanan depremle ülkeden kaçan 26 milyar dolarlık sıcak paranın maliyeti daha da fakirleşme olarak yine halka çıktı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun araştırmasına göre açlık sınırı asgari ücreti 3 bin 616 lira aştı. Yoksulluk sınırı ise 78 bin 230 liraya yükseldi.

IBB Başkanı Ekrem Imamoğlu’nun 219 Mart’ta 106 kişiyle birlikte gözal tına alınmasıyla borsanın tepetaklak gitmesi, dolar ve euronun 45 liraya yaklaşması ve tutuklanmasıyla birlikte Türkiye’den 26 milyar dolar sıcak pa-ranın çıkmasıyle yaşanan bu deprem, zaten açlık sınırında yaşayan halkın daha da fakirleşmesine neden oldu. TL’nin değer kaybı, Türkiye’nin dış borcunu yalnızca bir günde 684 milyar TL artırdı.Bu fatura da halkın daha da yoksullaşmasına neden oldu.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna göre, açlık sınırı martta 25 bin 720, yoksulluk sınırı ise 78 bin 230 liraya yükseldi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, AR-GE birimi KAMU-AR’ın dört kişilik ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da “yoksunluk hissi çekmeden” karşılayabilmesi için yap-ması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı araştırmanın Mart 2025 sonuçlarını açıkladı.

Buna göre açlık sınırı martta, önceki aya göre bin 516 lira artarak 25 bin 720 liraya yükseldi, açlık sınırı 22 bin 104 liralık asgari ücreti 3 bin 316 lira aştı. Yoksulluk sınırı ise önceki aya göre 2 bin 889 lira artışla 78 bin 230 lira olarak hesaplandı. Mart 2025 itibariyle son 12 ayda açlık sınırı 5 bin 628 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 950 lira arttı.

Konfederasyonun bülteninde şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Açlık sınırı yılın ilk üç ayında toplam 2 bin 470 lira arttı ve daha üçüncü ayda 2025 yılının tamamında uygula-nacak olan 22 bin 104 liralık asgari ücretin 3 bin 616 lira üzerine çıktı. Asgari ücret dört kişilik bir ailenin sadece 26 günlük beslenme harcamasını karşılıyor. Yeni asgari ücret yoksulluk sınırının ise üçte birini bile karşılamıyor. Buna göre ailede iki kişinin asgari ücretle çalışarak kazanacağı ücret bile yoksulluk sınırına ulaşmıyor. Bu yıl 14 bin 469 lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığı ise sadece 17 günlük beslenmeye yetiyor.”

“Ankara’da en fazla alışveriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre, dengeli beslenebilmek için (et, balık, yumurta) aylık olarak yapılması gereken harcanmanın tutarı martta bir önceki aya göre 810 lira, yıllık olarak ise bin 908 lira artarak 7 bin 648 lira oldu.

Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre değişmedi, geçen yıla göre ise 76 liralık artışla 487 lira oldu. Martta 13 lira azalarak 5 bin 313 liraya inen süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken har-cama son bir yılda ise bin 7 lira arttı. Meyve için harcanması gereken para önceki aya göre 230 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 254 lira artarak 2 bin 421 lira oldu.

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır şekilde yoksunluk hissi duymadan yaşayabilmesi için yapması gereken gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise Mart 2025 itibariyle 78 bin 230 liraya tırmandı. Yoksulluk sınırında martta 2 bin 889 liralık, yılın ilk çeyreğinde 7 bin 182 liralık ve son 12 aylık dönemde ise 20 bin 950 liralık artış oldu.”

Related Posts

Yatırımcılara 240 Milyon TL’ye kadar destek imkânı: Yerel kalkınmaya dev teşvik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdesi verilen program kapsamında, her bir yatırım projesine 240 milyon TL’ye kadar destek sağlanacak. Açıklamada, atıl kaynakların üretime kazandırılması ve bölgesel rekabetçiliğin artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

ABD’nin ticari ham petrol stokları 6 milyon varil azaldı

ABD’nin ticari ham petrol stokları 6 milyon varil azaldı

Avro Bölgesi’nde enflasyon temmuzda değişmedi

Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyon temmuz ayında yüzde 2 seviyesinde sabit kaldı.

Yutma Bozukluğu İçin Multidisipliner Yaklaşım

Prof. Dr. Öktem, yutma bozukluğunda hızlı tanı ve tedavi için uzman ekibin önemini vurguladı.

Hakkari’de Genel Tarım Sayımı Devam Ediyor

Türkiye’nin 2025 Genel Tarım Sayımı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde sürüyor, veriler toplanıyor.

Düzce’de Organize Sanayi Korumalı İş Merkezi Protokolü İmzalandı

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan ‘Düzce Organize Sanayi Korumalı İş Merkezi’ projesi için iş birliği protokolü imzalandı. Proje, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin yaşam becerilerini geliştirmeyi ve istihdama katılımlarını artırmayı hedefliyor.