Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Türkiye Genelinde Döviz Mevduatı Yükselişte!

2025 yılının ilk çeyreğinde ekonomideki kırılganlığın arttığı dönemde, Türkiye genelinde döviz cinsi mevduatın toplam mevduat içindeki payı dikkat çekici bir şekilde yükseldi. Özellikle İstanbul’da döviz mevduatındaki artış, toplam yurt içi mevduatın neredeyse yarısına sahip olan şehri etkiledi. Aksaray, döviz mevduatının en yüksek olduğu il olarak öne çıkarken, Bingöl, Elazığ, Bayburt ve Çankırı da ilk beşte yer aldılar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, yurt içi yerleşiklere ait toplam mevduat ilk çeyrekte yüzde 12,2 artarak 2 trilyon 141,5 milyar liraya yükseldi. Bu mevduatın 12 trilyon 705,2 milyarını Türk Lirası cinsi, 7 trilyon 6,4 milyar liralık bölümünü ise döviz cinsi mevduatlar oluşturdu. Döviz mevduatındaki artış, bu dönemdeki en önemli etken oldu.

İlk üç ayda Türk Lirası mevduat hacmi yüzde 7,3 artarken, enflasyona göre reel olarak yüzde 2,6 daraldı. Döviz mevduatının TL cinsinden tutarında ise yüzde 22,2 büyüme görüldü. Bu dönemde döviz tevdiat hesaplarının payı ise yüzde 35,5’e çıktı.

Aksaray’da Dövizin Payı Yüksek

Aksaray, toplam mevduat içinde dövizin payının en yüksek olduğu il olarak öne çıkıyor. Mart sonu itibarıyla Aksaray’ın toplam mevduatının yüzde 48,8’ini döviz hesapları oluşturuyor. Bu oran, 2024 yılı sonundaki yüzde 48,2’lik orandan artış göstermiş durumda.

İstanbul ise toplam mevduatın yaklaşık yarısına sahip durumda. Mart sonu verilerine göre İstanbul, toplam yurt içi TL mevduatının yüzde 45,2’sine, döviz mevduatının ise yüzde 46,4’üne sahip.

Kişi Başına Düşen Ortalama Mevduat

İstanbul, kişi başına düşen ortalama 572 bin 797 lira mevduatla listenin başında yer alırken, Ankara ve Muğla da ilk sıralarda kendilerine yer buluyor. Tunceli ise sürpriz bir şekilde ilk 10’a giren iller arasında yer alıyor.

Related Posts

Merkez Bankası’nın rezervlerinde artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 9 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 811 milyon dolar artışla 144 milyar 343 milyon dolara çıktı.

Dış ticarette tuhaf denge: Artış var, getiri yok! Mahfi Eğilmez nedenini açıkladı

Eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Eğilmez’in gündeminde bu kez, dış ticaret vardı. İHRACATTA MİKTAR ARTIŞI YAŞANDI Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi adını taşıyan blogunda …

Zam mahkemeden döndü: Tekrar 10 liraya satılacak

Samsun’da ekmek zammı mahkemelik oldu. Kentte 7 Şubat’ta 210 gramı 10 TL’den satılan ekmek 12,5 TL’ye yükseltilince Samsun Valiliği, zamlı tarifeye itiraz etti. İtiraz komisyonunda ise karar değişmedi. Bunun üzerine zam kararı mahkemeye taşnıdı …

Avrupa borsalarında yükseliş: ABD-Çin anlaşması piyasaları coşturdu! (14 Mayıs 2025)

Avrupa borsaları, ABD ile Çin’in ek gümrük vergilerini geçici olarak düşürme anlaşmasının oluşturduğu olumlu havayla, Fransa dışında yükseliş gösteriyor. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 artarak 545,52 puana, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 …

Dev şirketin CEO’su servetine 40 milyar dolar daha kattı

Nvidia CEO’su Jensen Huang, yapay zekâ çiplerine yönelik talebin artmasıyla birlikte servetine servet kattı. Şirketin hisselerinde yaşanan sert yükselişle birlikte Huang’ın kişisel net serveti geçen yılki 80 milyar dolardan 120 milyar dolara çıktı …

Avrupalı şirketlerden 12 milyar euroluk dava

Google, Avrupa’da özel şirketler tarafından 12 milyar euroyu aşan çeşitli antitröst ve rekabet ihlali davalarıyla karşı karşıya. Bloomberg’de yer alan habere göre başlıca davalar şöyle: