Türkiye bu cezaları konuşuyor, yola çıkanın cebi yanıyor: Bütçe açığını trafiğe çıkanlar mı kapatacak?

Türkiye’de Artan Radar Kontrolleri ve Drone Destekli Trafik Denetimleri Gündemde

Son dönemde Türkiye genelinde artan radar kontrolleri ve drone destekli trafik denetimleri, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Sosyal medyada #Radarterörü ve #Droneceza etiketleri altında binlerce paylaşım yapılırken, pek çok sürücü bu uygulamaları “ceza tuzağı” olarak değerlendiriyor. Bayram tatili öncesi duyurulan sıkı denetim planlarıyla birlikte, birçok vatandaşın kafasındaki soru ise şu: “Yolda ceza yazılır mı?”

Trafik Cezaları Artışıyla Gündemde: Vatandaşlar “Zulüm Gibi” Diyor

Vatandaşlar, özellikle sosyal medya üzerinden denetim noktalarının haritalarını paylaşarak diğer sürücüleri uyarıyor. Bazı kullanıcılar ise artan cezalar ve yoğun denetimlere karşı toplu dava açılması çağrısında bulunuyor. Tartışmaların büyümesiyle birlikte konu, bazı gazetelerin manşetlerine taşındı. Bugün Türkiye Gazetesi, “Bunun adı zulümdür” başlığıyla konuyu gündeme getirdi.

“Devletimiz üst geçit, alt geçit, köprü ile tedbir almadığı için faturayı vatandaşa kesiyor, ‘Buradan 50 km ile geç’ diyor. Kendileri çakarlı araçlarla oradan 150 km hızla giderken vatandaşa ceza kesiliyor.”

İfadeleriyle, hız sınırı uygulamalarındaki çifte standart iddialarına dikkat çekildi.

“Nokta Atışı” Yapıp Otomatik Cezalar Kesiliyor

Denetimlerde kullanılan teknolojiler de gelişmeye devam ediyor. Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, bayram yoğunluğu sırasında ASELSAN üretimi yapay zekâ destekli “trafidar” sistemini devreye soktu. Bu sistem, araçların plaka ve türlerini tanıyarak güzergâhtaki hız limitini otomatik olarak belirliyor ve ihlallerde anında ceza kesiyor.

31 Mayıs’tan bu yana D-100 kara yolundaki belirli noktalarda kullanılan “trafidar” ile sadece beş gün içinde 224 sürücüye toplamda 526 bin 645 TL para cezası uygulandı.

“Adeta Cezaların Tuzağına Düşürülüyoruz”

Son bir yıl içinde birçok bölgede 500 metrede bir radar bulunduğu, özellikle uzun yol güzergâhlarında hız sınırlarının sık sık değiştiği ifade ediliyor. Vatandaşlar ise bu uygulamaların trafiği düzenlemekten çok, ceza kesmeye yönelik olduğunu savunuyor.

İstanbul’dan Van’a kadar olan bir yolculukta sürekli 50 km/s hıza düşerek araç kullanmanın hem fiziki yorgunluğa hem de dikkat dağınıklığına yol açabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında bu tür yavaşlamaların kazaları artırabileceğine dikkat çekiyor.

Hız Sınırları Ani Şekilde Düşüyor

Bazı sürücüler, özellikle hız limitlerinin kısa mesafelerde aniden düşürülmesinin trafik güvenliğini riske attığını dile getiriyor. Örneğin, 90 km/s olan hız sınırının bir anda 50 km/s’ye indirilmesi hem kafa karışıklığına hem de ani frenlemelere yol açabiliyor. Hız sınırındaki ani değişiklikler direksiyon başında

Related Posts

Rusya ve Ukrayna arasında esir takası gerçekleşti

Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul’da varılan anlaşmalar doğrultusunda savaş esiri takası yapıldı. Her iki tarafın askerleri, 2 Haziran’daki mutabakatın ardından bugün karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukraynalı yetkililerin kontrolündeki bölgelerden bir grup Rus askerinin ülkesine döndüğü, karşılığında ise bir grup Ukrayna askerinin teslim edildiği belirtildi. Bakanlık, esir değişiminin 2 Haziran’da İstanbul’da varılan anlaşma uyarınca gerçekleştiğini vurguladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu takasın yaralı askerlerin değişimini kapsayan ikinci aşama olduğunu belirtti. Zelenskiy, esaretten kurtarılan tüm askerlerin acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu ve sürecin insani bir öncelik taşıdığını söyledi. “Rus esaretindeki herkesin özgürlüğüne kavuşması için çalışmaya devam edeceğiz” diyen Zelenskiy, takasın gerçekleşmesine katkı sunanlara teşekkür etti.

Askere gidecek gençlere 5 bin TL destek verilecek!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, askere gidecek gençlere 5 bin TL destek sağlayacak. Bu destekten yararlanmak isteyen askerlik çağındaki gençler 1 Temmuz’a kadar başvuru yapabilecek.

Görüntüler kafaları karıştırmıştı: Yeni gelişme

Adana’da Günay Sena Sert’in şüpheli ölümüne ilişkin davada yeni bir gelişme yaşandı. Sert’in eşi hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi. Sert’in ölümüne dair güvenlik kamerası görüntüleri kamuoyunda intihar mı cinayet mi tartışmalarına neden olmuştu.

Drift atan sürücüye dudak uçuklatan ceza

Burdur’da 2 çocuk annesi Özge Bedir (32), evinde boğazından ve karnından bıçaklanarak öldürüldü. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp, cinayeti ihbar eden T.A. (22) adlı kadın ile arkadaşı S.Ö. (25) adlı kadın, polis tarafından yakalandı. Polis, Özge Bedir’in eşi ile bir kafe işletmecisini de gözaltına aldı. Olay sırasında Özge Bedir’in yatağında uyuyan 36 günlük bebeğini polis korumaya aldı.

Ferdi Zeyrek’in ikiz kızlarının son isteği duyanları ağlattı

Geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in cenazesine hıncahınç bir kalabalık katılırken, Zeyrek’in ikiz kızlarının babalarının mezarına oyuncak koymak istemesi, katılımcıların göz yaşlarına boğulmasına neden oldu.

Bu da oldu! Sosyal medyada ‘mağara adamı’ akımı başladı

Sosyal medyada her hafta her gün başka bir akım ortaya çıkıyor. Sosyal medyayı aktif kullananlar ise bu akımlardan etkileniyor. Ancak çıkan son akım herkesi şaşırtacak cinsten. Sosyal medya platformları ‘mağara adamı’ akımıyla çalkalanıyor.