Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Normal Doğum Eylem Planı 2024’te Başladı

Futbolcuların taşıdığı “Doğal olan normal doğum” pankartıyla gündeme gelen ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun açıklamalarıyla tartışma yaratan Normal Doğum Eylem Planı, 2024 yılında ekim ayında başlatıldı. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan plana göre, 2025 yılı sonuna kadar sezaryen oranlarının yüzde 5 düşürülmesi hedefleniyor ve konuyla ilgili tüm sağlık kongrelerinde ele alınacak.

Eylem planı kapsamında, 10 Temmuz’a kadar her hafta en az bir gün gebe ve yakınlarına “doğal olan normal doğum” konusunda bilgilendirme yapılacağı ve 2025 yılı sonuna kadar tüm gebelerin bir ebe tarafından takip edileceği belirtiliyor. Bu süreçte, yerel televizyon ve radyo programlarında kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile ebelerin ve “normal doğum yapmış” ünlülerin konuk edileceği ifade ediliyor.

Eylem planının öngördüğü diğer hedefler arasında, Robson sınıflandırmasında yüksek sezaryen oranlarına sahip hekimlere mektup gönderilmesi ve yüz yüze görüşmeler yapılması bulunuyor. Ayrıca, illerde gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin fotoğraf ve videolarla birlikte haftalık olarak Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği internet adresine gönderileceği açıklanıyor.

‘Hekim ve Anne Karar Vermeli’

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, iktidarın Normal Doğum Eylem Planı’nı değerlendirirken, asıl sorunun bakanlık açıklamalarında olduğunu vurguladı. Yaman, Bakanın “Çocuğunuz yoksa aile olamıyorsunuz” şeklindeki açıklamalarına tepki göstererek, doğum şeklinin anne ve hekimin beraber alması gereken bir karar olduğunu belirtti. Normal doğumun teşvik edilmesi gerektiğini ancak baskıcı olmaması gerektiğini ifade eden Yaman, kadınların suçlu hissetmemesi gerektiğini ve kararın kadın ve hekimin birlikte alması gerektiğini söyledi.

Related Posts

Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da girdiği depresyon sonucu bilinci kapanan 26 yaşındaki hasta 56 gün sonra uyandı.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Ayçiçek, tereyağı veya zeytinyağı değil: Uzmanlara göre en sağlıklı yağ buymuş

Her sofrada baş tacı edilen zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağına yeni bir rakip çıktı. Uzmanlar, düşük doymuş yağ oranı ve zengin Omega-3 zengini olan en sağlıklı yağı açıkladı.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’ndeki (ADSM) sorunlara dikkat çekti. Sendika “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiş, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır” açıklamasında bulundu.

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir