SGK uzmanından memur ve emekli maaşları için kritik uyarı: Temmuz zammı yaklaşıyor!

2025’in ilk yarısında gerçekleşen enflasyon farkı, temmuz ayında memur ve emekli maaşlarında zam olarak yansıtılacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın başından itibaren enflasyon sırasıyla yüzde 5,03, 2,27, 2,46 ve 3 oranında arttı.

Mayıs ve haziran aylarına ilişkin Piyasa Katılımcı Anketi sonuçları, bu aylar için sırasıyla yüzde 2,36 ve 1,77 seviyesinde enflasyon beklentisini ortaya koydu. Bu veriler doğrultusunda, temmuz ayında maaşlarda dikkate değer bir artış bekleniyor.

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 18,09, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 16,97 oranında enflasyon farkı uygulanması bekleniyor.

EMEKLİ VE MEMURLARA YÜKSEK ZAM BEKLENTİSİ

SGK uzmanı Özgür Erdursun, temmuz ayındaki maaş düzenlemesinin, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için yaklaşık yüzde 18’lik bir fark oluşturacağını söylüyor. Memurlar için ise toplu sözleşme gereği ocak ayında verilen yüzde 6’lık enflasyon farkının ardından yaklaşık yüzde 5 civarında yeni bir fark öngörülüyor.

Erdursun’a göre, bu hesaplamalar sonucunda memurlar için daha düşük bir zam oranı belirlenecek ve en düşük emekli maaşının 17 bin ile 17 bin 250 lira arasında olabileceği tahmin ediliyor.

SGK uzmanı Erdursun, emeklilerle memurlar arasındaki maaş farkının gelir dengesizliğini artırabileceğine dikkat çekiyor.

YOKSULLUK SINIRI DAHA DA YÜKSELİYOR

Maaş artışlarının ardından, Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırlarında bir artış bekleniyor. TÜRK-İŞ’in nisan ayı verilerine göre açlık sınırı 24 bin 35 lira, yoksulluk sınırı ise 78 bin 292 lira olarak hesaplandı.

Erdursun’a göre, mayıs ve haziran aylarındaki enflasyon beklentilerinin de eklenmesiyle birlikte, gelir ile gider arasındaki farkın artacağı ve çalışanlar ile emekliler için yeni ekonomik zorluklar doğacağını belirtiyor.

EKONOMİK DENGESİZLİKLER DERİNLEŞİYOR

Temmuz ayındaki maaş artışları, memurlar ve emekliler için belirli bir rahatlama sağlasa da, Erdursun, artan enflasyon ve yükselen yoksulluk sınırlarının yaşam koşullarını olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.

Erdursun’a göre, gelir ile gider arasındaki makasın açılmasının ekonomik eşitsizliği derinleştireceğini ve sabit gelirli kesimlerin bu durumdan daha fazla etkileneceğini belirtiyor.

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri 56 milyar dolarlık kaybın 16’sını geri kazandı

19-24 Mart arasında büyük kayıp yaşayan TCMB rezervleri üst üste beş haftadır kayıplarını geri kazanıyor. Net rezervlerde mart ayındaki devasa kaybın 16 milyar doları geri alındı, net pozisyon pozitif bölgeye geçti.

Bayramda Çanakkale Köprüsü için geçiş garantisi tutmadı; Hazine, sadece 6 gün için 153 milyon TL ödeyecek!

Bayramda Çanakkale Köprüsü için geçiş garantisi tutmadı; Hazine, sadece 6 gün için 153 milyon TL ödeyecek!

Emeklinin gözü temmuz zammı öncesi promosyonlarda! İşte en yüksek ödeme tutarı

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı temmuz ayına çevrildi. Zamlı aylıkların belli olmasına 1 aydan daha kısa bir süre kaldı. TÜİK’in temmuz ayının ilk haftasında enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte maaşlara zam oranı belli olacak. Zam arifesinde emekliler de banka promosyonu araştırmalarını hızlandırdı. Peki şu anda en yüksek ödeme ne kadar oldu? Promosyonlar temmuz sonrası daha da artar mı? İşte detaylar…

Kira enflasyonu için konut arzı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), yılın 4. toplantısında kira enflasyonunda yavaşlamanın sürmesi amacıyla uygulanacak konut arzını artırma ve konuta erişimi kolaylaştırma politikalarını görüştü.

21 yaş altına AVM yasağı: Türkiye genelinde uygulanacak

Türkiye genelinde birçok şehirde şubesi bulunan Optimum Alışveriş Merkezi, dikkat çeken bir uygulamaya imza attı. AVM yönetimi, güvenlik gerekçesiyle 21 yaş altındaki bireylerin refakatsiz şekilde girişini yasakladı. İlk aşamada yalnızca 18 yaş altı …

Avrupa borsaları karışık seyrediyor – 11 Haziran 2025

Avrupa borsalarında, ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret görüşmelerine ilişkin haber akışı yakından takip edilirken, yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımının etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.