Rusya: ABD ve İngiltere, Suriye’deki Rus üslerine saldırı planlıyor

Rusya, ABD ve İngiltere’nin Suriye’deki Rus Askeri Üslerine Terör Saldırısı Planladığını İddia Etti

Rusya, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirdiği ve Beşar Esad yönetiminin yıkıldığı Suriye’deki Rus askeri üslerine ABD ve İngiltere’nin ‘terör saldırısı’ organize etmeyi planladığını iddia etti. Rusya devlet haber ajanslarından TASS’ın haberine göre, Rusya Özel İstihbarat Servisi (SVR) bugün bir basın açıklaması yaparak, İngiltere istihbarat servislerinin Rusya’nın Suriye’deki askeri tesislerine ‘bir dizi terör saldırısı’ düzenlenmesi planları üzerine çalıştığını ileri sürdü. Açıklamada, İngiltere’nin planlarının, yakın zaman önce yeni yönetim tarafından hapishanelerden salıverilen IŞİD üyelerini kullanmayı öngördüğü iddia edildi.

Rusya, Mi6 ve CIA’e İşaret Etti

SVR’nin açıklamasında, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından, ocak ayında görev süresi dolacak olan ABD’deki mevcut yönetim ile İngiltere’nin Suriye’deki durumun istikrarlı hale gelmesini önlemeye çalıştığı savunuldu. Açıklamada, “Daha geniş anlamda, Orta Doğu’da bir kaos durumunu sürdürme amacı güdüyorlar” ifadelerine yer verildi.

Rusya Özel İstihbarat Servisi, Washington ve Londra hükümetlerinin böyle bir durumda ‘bölgede uzun süreli hakimiyetlerini sağlama’ şeklindeki jeopolitik amaçlarını hızla yerine getirebileceklerini varsaydığını, bu emellerin ise şu ana kadar önemli bir bölgesel istikrar faktörü olan Rusya’nın Suriye’nin Akdeniz kıyılarındaki askeri varlığınca engellendiğini ileri sürdü. SVR’nin açıklamasında, İngiltere’nin Mi6 Askeri İstihbarat Servisi ile ABD’nin Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in yakın zaman önce kontrolleri altında bulunan IŞİD mensuplarına Suriye’deki Rus askeri üslerine bir dizi saldırı düzenleme görevi verdiği de iddia edildi. SVR, bu ‘kirli işi’ gerçekleştirmek için ‘teröristlere’ silahlı insansız hava araçları da sağlandığını savundu. İddiaya göre, ABD ve İngiltere ‘IŞİD militanlarının planlanan baskınlarındaki suç ortaklıklarını gizlemek için Hava Kuvvetleri’ne IŞİD hedeflerini vurma emri vermeye devam ederken militanları da önceden bilgilendirdi.

Rusya’nın Suriye’nin batısındaki Lazkiye ilinde Hımeymim Hava Üssü ve Tartus’ta bir donanma üssü bulunuyor. Rusya’nın söz konusu askeri üsleri boşaltacağı haberleri basına yansırken, üslerin akıbetinin ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. Beşar Esad, 8 Aralık’ta görevi bırakarak ülkeden kaçmış ve Rusya’ya sığınmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Hindistan Pakistan savaşı turizmi vurdu

Hindistan ve Pakistan arasında çıkan sınır tartışmaları nedeniyle Muğla’nın bodrum ilçesinde düzenlenen Hint düğünleri organizasyonlarının bir bölümü iptal edilmeye başlandı. Savaşın sadece düğün organizasyonları ile değil kurumsal ilişkilere de darbe vurduğu belirtildi.

Destici: Askerimizi, polisimizi şehit eden teröristler için idam cezası getirilmeli

BBP lideri Mustafa Destici, teröristler, kadın ve çocukları istismar edenler için idam cezası çağrısında bulundu.

Marmara’nın turistik körfezinde müsilaj kabusu

Busa’nın Gemlik Körfezi müsilajla kaplanırken, ilçenin turistik mahallelerinin sahillerinde oluşan tabaka, endişeye yol açtı. Yaz sezonunun başlamasıyla, Bursa ve İstanbul’daki tatilcilerin akın ettiği Kumla, Karacaali ve Narlı mahallerinin sahillerindeki müsilaj, hem esnafı hem de vatandaşı tedirgin eti.

Kolombiya’da sel ve toprak kaymasında 5 kişi hayatını kaybetti

Kolombiya’nın Antioquia yönetim bölgesine bağlı Sabaneta kasabasında yaşanan sel ve toprak kaymasında 5 kişi yaşamını yitirdi.

Kassam Tugayları: Gazze’de İsrail piyade birliğine pusu kurduk, ölü ve yaralılar var

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde İsrail piyade birliğini hedef alan komplike bir pusu kurulduğunu, askerlerden ölen ve yaralananlar olduğunu duyurdu. Kassam, Telegram hesabından, 7 Mayıs …

ABD ordusu Meksika sınırında: 110 bin dönümlük arazi Ulusal Savunma Alanı ilan edildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın talebi doğrultusunda Savunma Bakanlığının imzaladığı yeni emirle New Meksiko eyaletinin Meksika sınırındaki yaklaşık 110 bin dönümlük arazi, Ulusal Savunma Alanı ilan edildi. Eski uygulamada askerlerin görevi gözlemle sınırlıyken yeni uygulamada devriye atma, yasa dışı göçmenleri geçici olarak gözaltına alma ve onları arama yetkileri bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir