Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?

Evrensel gazetesinin yazarı Zeki Gül, Sağlık Bakanlığı’nın tüm illerde başlattığı obezite ölçüm stantlarının amacını ve zamanlamasını sorguladı. Gül, Türkiye’de yeni nesil kilo verme iğnelerinin piyasaya sürüldüğü haftada kamusal alanda yapılan bu ölçümlerin rastlantısal mı yoksa bilinçli bir yönlendirme mi olduğunu gündeme getirdi.

Gül, köşe yazısında şu soruyu sordu:

“Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele kapsamında, tüm illerde kurulan stantlarda vatandaşların boy, kilo ve vücut kitle indeksi ölçümleri yapmaya başladı. 2023 yılında toplam hekime başvuru sayısının yaklaşık 1 milyar olduğu bir ülkede, bu durumu nasıl yorumlamalıyız?”

“KİTLELER ÖNCE OBEZLEŞTİRİLDİ, SONRA MÜŞTERİ İLAN EDİLDİ”

Gül, yazısında obezite sorununun sadece tıbbi değil aynı zamanda ekonomik ve politik bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini vurgulayarak, neoliberal sistemin sağlığı bir pazar olarak gördüğünü şu şekilde ifade etti:

“Neoliberal sistem, önce geniş kitleleri obez hale getirdi. Şimdi bu insanların bedenlerini özel tıbbi işletmelerin müşterisi olarak ilan ediyor. Mide küçültme ameliyatlarından, obezite ile ilişkili estetik cerrahiye kadar beden üzerinden bir pazar yarattılar. Bu obez bireyleri nereye yönlendireceklerini sormuştum, acaba yakında kurulacak özel obezite hastanelerine mi?”

Related Posts

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Barilla Makarnada Kurşun Saptandı

Barilla Makarnada kurşun saptandı. Avrupa’da İtalyan makarna üreticisi Barilla’nın ürünleri toplatılmaya başlandı.