İki profesör Bursa depreminden sonra uyardı: ‘Büyük depreme hazırlanın!’

Bursa’da Meydana Gelen 4 Büyüklüğündeki Deprem Endişe Yarattı

Bugün öğle saatlerinde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul ve çevre illerinde de hissedildi. Panik yaşanan anlarda şükür ki can veya mal kaybı yaşanmadı, ancak depremle ilgili yapılan açıklamalar endişe yarattı.

Uzmanların Uyarıları Dikkat Çekti

Bursa’daki deprem sonrasında konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Okan Tüysüz, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Son zamanlarda sık sık depremlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ege Denizi’nde, Midilli’de yaşanmıştı birkaç gün önce. Şimdi ise Bursa’da karşı karşıyayız. Bursa Güney kolunun ortasında ve ovada yer alıyor. Zemin yapısı oldukça riskli. Tarihte 1065 yılında ciddi bir deprem yaşandı ve 1855’te 2 yıkıcı deprem gerçekleşti. Bu depremler tetikleyici olabilir mi? Evet, gelecekleri öngörebiliriz. İznik’te 1065 yılından beri bir kırılma yaşanmadı, bu da 7 ila 7,3 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir.”

Bursa ovasının altında 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip bir fay hattı mevcut. Büyük bir depremi beklememiz gerektiğini belirtiyorlar. Prof. Dr. Pampal, “Deprem olacak, doğanın kurallarına göre kırılacak. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Ne zaman olacağını söyleyemeyiz ve depremi önceden kestirmek imkansızdır” dedi.

‘Bize Alarm Veriyorlar’

Son yaşanan depremlerin bize uyarı niteliği taşıdığını belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, Bursa’nın içinden geçen aktif fay hattıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Aktif fay, geçmişte 6 ve üstü büyüklüklerde depremler üretmiş ve ilerleyen dönemlerde de bunu yapma potansiyeline sahip olan faylardır. Bursa, bu potansiyele sahip illerimizden biridir. Dolayısıyla bu sarsıntı, büyük bir depremin habercisi olmamasına rağmen bizi uyarıcı bir nitelik taşıyor.”

Mevcut durumu hatırlatan Tüysüz, “Bursa tarih boyunca büyük depremler geçirmiştir. Geçmişte 7 büyüklüğünde iki önemli deprem yaşamış ve bu depremler ciddi hasarlara yol açmıştır. Bugünkü depremin meydana geldiği fay hattı, beklediğimiz Marmara Depremi’ni tetikleyebilecek Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey koluna uzak” dedi.

Tüysüz, “Bursa’nın içinden aktif bir fay geçtiğini unutmamak gerekiyor. Tüm bu çalışmalar, alınacak tedbirler üzerine odaklanıyor” sözleri ile açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

Türkiye-Arnavutluk Savunma Protokolü İmzalandı

Türkiye ve Arnavutluk, Nakdi Yardım Protokolü’nde değişiklik için imza töreni gerçekleştirdi.

Yangında şehit olan işçinin son mesajında Türkiye’nin gerçek gündemi gizli!

Eskişehir’de orman yangını söndürme çalışmaları sırasında 5 orman işçisi ve 5 sivil toplum gönüllüsü yakındaki bir mağaraya sığındı. Ancak tekrar yön değiştiren yangının arasında kalan 10 orman işçisi maalesef yanarak can verdi. Şehit olan orman işçisi Eyüp Dereli’nin yürek yakan mesajı ortaya çıktı.

Cinsel saldırganın dilini koparıp ceza almıştı: Güney Kore’de 60 yıl sonra gelen adalet

Güney Kore’de cinsel saldırı girişimine karşı kendisini korumak için saldırgan erkeğin dilini ısırarak kopartan kadın, talebi üzerine yeniden yargılandı. Savcılar, kadından resmi olarak özür diledi.

Yalçın’dan Basın Bayramı Mesajı

Kayseri OSB Başkanı Yalçın, basının özgürlüğünün demokrasinin temel taşı olduğunu vurguladı.

Edenred Türkiye’den Sosyal Sorumluluk Projesi

Edenred Türkiye, Ideal Day etkinliğiyle LÖSEV ve diğer kuruluşlara destek sunarak dayanışma gösterdi.

Bakan Tunç’tan ‘Murat Çalık’ ve ‘suça sürüklenen çocuk’ açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tutuklu bulunan Murat Çalık’ın sağlık ve tahliye durumuna ilişkin, yapılacak tetkiklerin ardından Adli Tıp’ın yeniden rapor düzenleyeceğini ve bu çerçevede gerekli kararın verileceğini söyledi. Tunç, önümüzdeki günlerde çocuk yargılamalarıyla ilgili yeni bir yargı paketinin verileceği bilgisini paylaştı. Ayşe Tokyaz cinayetinde yedi tutuklama olduğunu anımsatan Tunç, 1 kişinin ise firari olduğunu kaydetti.