Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Milyarlarcası yıllar sonra yer altından çıktı: Herkes şikayetçi ama çözüm yok

ABD, son yılların ‘en sesli doğa olaylarından’ biriyle karşı karşıya. 17 yıldır yer altında yaşayan milyarlarca periyodik ağustos böceği, birçok eyalette hayatı durma noktasına getirdi. Ses çıkarma sebepleri ise bambaşka…

Putin: Rusya-Çin ilişkileri, tarihteki en yüksek seviyeye ulaştı

Putin ve Şi, 3.5 saat süren görüşme sonrası küresel stratejik istikrarla ilgili ortak bildiriyi imzalayıp basın toplantısına başladı.

Avrupa Parlamentosu raporunda İmamoğlu vurgusu: Süresiz durdurdular

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik öneminin, ülkedeki demokratik gerilemeyi telafi edemeyeceğini ifade ederek Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı. Çarşamba günü 367 oyla kabul edilen …

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ hastaneye sevk edildi!

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, rutin kontrolleri için hastaneye sevk edildi.

DEM Parti’den Sırrı Süreyya Önder’e suikast iddiası: Aracında düzenek bulundu

DEM Parti’den yapılan açıklamada geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder’in aracında düzenek bulunduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada “2 Nisan’da fark edildiği resmi mercilere iletildi” denildi.

Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerini yükseltti

Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerini yükseltti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir