Dış ticarette tuhaf denge: Artış var, getiri yok! Mahfi Eğilmez nedenini açıkladı

Mahfi Eğilmez: Dış Ticaret ve İhracatta Miktar Artışı Yaşanıyor

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini sık sık paylaşıyor. Son olarak dış ticaret konusuna odaklanan Eğilmez, ihracatta yaşanan miktar artışına dikkat çekti.

İhracatta Miktar Artışı ve Birim Fiyatlar

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında ihracatta miktar artışı yaşandığını ancak birim fiyatların sabit kaldığını vurguladı. Eğilmez, ihracat ve ithalat arasındaki fiyat farkına dikkat çekerek, ithalat birim fiyatlarının daha hızlı arttığını belirtti.

Eğilmez’e göre, ihraç edilen ürünler genellikle orta ve düşük teknolojiye sahip mallardan oluşuyor. Bu durumda, Türkiye’nin ihraç mallarına düşük fiyatlarla satış yapması ithal edilen malların karşısında daha güçlü durmasını sağlıyor.

Dış Ticaret Dengesi ve İthalatta Azalma

Eğilmez, son yıllarda dış ticaret dengesindeki açığın tekrar arttığını söyledi. Bunun nedeninin, büyümenin potansiyel seviyenin altında kalması ve ithalatın azalması olduğunu aktardı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz çalıştığına değinen Eğilmez, önemli bir veriyi paylaştı.

2013-2025 dönemine odaklanan Eğilmez, ihracat miktarının yüzde 66,4 arttığını ancak birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini belirtti. Buna karşılık, ithalat miktarının yüzde 21,9 arttığı bu dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 oranında arttığını açıkladı.

Dış Ticaretteki Gelişmelerin Temel Nedenleri

Dr. Eğilmez, dış ticaretteki bu gelişmelerin temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin ihraç mallarının genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler olmasından kaynaklandığını açıkladı. İthal edilen ürünlerin ise daha yüksek teknoloji içeriğine sahip ve uluslararası markalar tarafından üretilen mallar olduğunu belirtti.

Eğilmez’e göre, Türkiye’nin dış ticaretteki dengesizliklerle başa çıkabilmesi için, daha yüksek katma değerli ürünler üretmesi ve ihraç etmesi gerekiyor.

Related Posts

Zam mahkemeden döndü: Tekrar 10 liraya satılacak

Samsun’da ekmek zammı mahkemelik oldu. Kentte 7 Şubat’ta 210 gramı 10 TL’den satılan ekmek 12,5 TL’ye yükseltilince Samsun Valiliği, zamlı tarifeye itiraz etti. İtiraz komisyonunda ise karar değişmedi. Bunun üzerine zam kararı mahkemeye taşnıdı …

Avrupa borsalarında yükseliş: ABD-Çin anlaşması piyasaları coşturdu! (14 Mayıs 2025)

Avrupa borsaları, ABD ile Çin’in ek gümrük vergilerini geçici olarak düşürme anlaşmasının oluşturduğu olumlu havayla, Fransa dışında yükseliş gösteriyor. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 artarak 545,52 puana, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 …

Dev şirketin CEO’su servetine 40 milyar dolar daha kattı

Nvidia CEO’su Jensen Huang, yapay zekâ çiplerine yönelik talebin artmasıyla birlikte servetine servet kattı. Şirketin hisselerinde yaşanan sert yükselişle birlikte Huang’ın kişisel net serveti geçen yılki 80 milyar dolardan 120 milyar dolara çıktı …

Avrupalı şirketlerden 12 milyar euroluk dava

Google, Avrupa’da özel şirketler tarafından 12 milyar euroyu aşan çeşitli antitröst ve rekabet ihlali davalarıyla karşı karşıya. Bloomberg’de yer alan habere göre başlıca davalar şöyle:

Ticaret Bakanlığı açıkladı: 45 ilde ihracat arttı

Ticaret Bakanlığı, “2025 Yılı Ocak-Nisan’da 17 ilde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılırken, 45 ilde ihracat arttı” açıklamasında bulundu.

Çin’den gelen ucuz ürünler için yeni dönem: Gümrük vergisi azaltıldı

Beyaz Saray, Çin’den gelen düşük fiyatlı ürünlere uygulanan gümrük vergilerinde indirime gitti. Yeni kararla birlikte küçük sevkiyatlarda vergi oranı yüzde 54’e düşürüldü.