Diş enfeksiyonlarına dikkat: Sepsis gelişebilir

Gömülü Dişlerde Gelişen Enfeksiyonlar Ölümcül Sonuçlar Doğurabilir

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Aktaş, ağızda başlayan bir enfeksiyonun, sinüs boşluklarına, beyne veya kalbe kadar ilerleyebileceğini, bu durumun özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde hızlı seyrederek, ölümcül sonuçlar doğurabileceğini paylaştı. Gömülü dişlerin etrafında gelişen enfeksiyonların çoğu zaman sessiz seyrettiğine dikkati çeken Aktaş, “Bu tür dişlerin etrafında oluşan kronik iltihaplar, hem lokal dokulara zarar verir hem de vücudun genel bağışıklık dengesini bozar. Bu nedenle özellikle 20 yaş dişleri gibi gömülü dişler, gerekli görülmesi halinde gecikmeden çekilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Aktaş, iltihaplı bir dişin çevresindeki kemik dokusunu eriterek “osteomiyelit”e (kemik iltihabı) yol açabileceğine değinerek, “İleri aşamada bu durum çene kemiğinde kalıcı hasarlara neden olabilir. Ayrıca enfeksiyonun kana karışması durumunda sepsis gelişebilir ki bu da yoğun bakım sürecine kadar ilerleyebilecek çok ciddi bir tabloyu ortaya çıkarır.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Yılda en az iki kez diş hekimi kontrolü yapılmalıdır”

İltihaplı dişin ağrısının geçtiğinde tedaviye gerek kalmadığı düşüncesinin yanlış olduğuna değinen Aktaş, şunları kaydetti:

“Ağrının geçmesi enfeksiyonun sona erdiği anlamına gelmez. Enfeksiyon vücuda yayılmış olabilir. Mutlaka bir diş hekimi kontrolü yapılmalı ve radyolojik değerlendirme ile sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Ağız ve diş sağlığında düzenli kontroller önemlidir. Yılda en az iki kez diş hekimi kontrolü yapılmalıdır. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde diş gelişimi yakından takip edilmeli. Diş tedavisi ertelenmemeli, erken müdahale hem sağlık açısından hem de maliyet açısından daha avantajlıdır.”

Related Posts

Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Uzmanlar, mutfakların vazgeçilmezi olan doğrama tahtalarının kullanımında dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle bu görüntüde olan doğrama tahtalarının, gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıyabileceğine dikkat çekildi.

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Gizli şeker hastalığı nedir, nelere dikkat etmeli?

Prediyabet ya da bilinen adıyla gizli şeker hastalığı tanısı korkutucu olabilir ama uzmanlara göre beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz büyük fark yaratabilir

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.