Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı’ndan, AP ajansına “Amerika Körfezi” tepkisi

Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve Kabine Sekreteri Taylor Budowich, “Amerika Körfezi” ifadesinin kullanılmaması nedeniyle Associated Press (AP) ajansına tepki gösterdi.

Budowich, X sosyal medya platformundan AP ajansını eleştirdiği bir paylaşımda bulundu.

AP’nin “Amerika Körfezi’nin yasal coğrafi isim değişikliğini” görmezden gelmeye devam ettiğini belirten Budowich, “Bu karar yalnızca bölücü olmakla kalmıyor, aynı zamanda Associated Press’in yanlış bilgi yayma konusundaki kararlılığını da gözler önüne seriyor” ifadesini kullandı.

Budowich, ABD Anayasası’nın ilk maddesi kapsamında AP ajansının “sorumsuz ve dürüst olmayan haber yapma” hakkının basın özgürlüğü gereğince korunduğunu belirtti.

Öte yandan, Budowich bu hakkın AP’ye Beyaz Saray’daki Oval Ofis veya başkanlık uçağı Air Force One gibi özel alanlara serbest şekilde girme hakkı tanımadığını vurguladı.

Oval Ofis ve Air Force One gibi ABD yönetimine ait özel alanların, buralara girme engeli bulunan binlerce gazeteciye açılacağını duyuran Budowich, AP muhabirleri ve fotoğrafçılarının ise Beyaz Saray kompleksine giriş yapma izinlerinin süreceğini ifade etti.

“Amerika Körfezi” ifadesini kullanmayan AP muhabirinin 12 Şubat’ta, Oval Ofis’e girişi engellenmişti. Bunun üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, muhabirin Oval Ofis’e alınmamasının kendi politikalarıyla uyumlu olduğunu söylemişti.

Beyaz Saray, “Amerika Körfezi” ifadesini kullanmayacağını açıklayan AP ajansının muhabirini, bugün de ABD Başkanı Donald Trump’ın basın toplantısına almamıştı.

AP, “Amerika Körfezi” ifadesini kullanmayacağını duyurmuştu

Amerikan haber ajansı AP, “Meksika Körfezi” ismini “Amerika Körfezi” olarak değiştiren Donald Trump’ın talimatına uymayacağını açıklamıştı.

Açıklamada, Trump’ın kararnamesinin ABD için geçerli olduğu ancak Meksika veya diğer uluslararası kuruluşlar için geçerli olmadığı belirtilmişti.

“Amerika Körfezi” tartışmaları

Trump, 20 Ocak’ta Beyaz Saray’da imzaladığı kararnameyle Meksika Körfezi’nin adının “Amerika Körfezi” olarak değiştirilmesi emrini vermişti.

Söz konusu kararnamede, “Başkan Trump, hükümete sağduyu getiriyor ve Amerikan medeniyetinin temellerini yeniliyor.” ifadesi yer almıştı.

Google’dan yapılan açıklamada, “Resmi devlet kaynaklarında güncellenen isim değişikliklerini uygulama konusunda uzun süredir devam eden bir uygulamamız var” ifadesi kullanılmış, Trump’ın talimatına uyularak Meksika Körfezi’nin isminin “Amerika Körfezi”, Alaska’daki Denali Dağı’nın isminin ise “McKinley” olarak değiştirileceği duyurulmuştu. (AA)

 

Related Posts

Sivas’ta kamyonet şarampole uçtu: Üç kişi yaralandı

Edinilen bilgilere göre kaza, Sivas’ın Suşehri ilçesi Polatderesi mevkiinde meydana geldi. E.E. idaresindeki 58 ACP 197 plakalı üzerinde yüklü olan traktör kamyonet, Suşehri’nden İmranlı istikametine seyir halindeyken sürücüsünün direksiyon …

CHP Adıyaman mitingi! 10 binler meydanda: Özel konuşuyor…

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin 36’ncısı için Adıyaman’da halkla buluşuyor.

Erdoğan’ın ‘tarihi konuşması’ öncesi AKP Sözcüsü Çelik’ten açıklama: ‘Kapsamlı bir kamp hazırlığı yapıldı’

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, PKK’nin silah bırakma süreciyle ilgili “tarihi” bir eşikte olunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cumartesi günü yapacağı konuşmanın kapsamlı ve derinlikli olacağını duyuran Çelik, sürecin artık bir devlet projesi olduğunu vurguladı.

Bakırhan’dan dikkat çeken açıklama: Erdoğan’ın hepimizi bir söylem kullanmasını ümit ediyorum

DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Erdoğan’ın cumartesi günü yapacağı konuşmaya ilişkin, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekten hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını kendi adıma ümit ediyorum” dedi.

Teksas’taki sel felaketinde ölü sayısı yükseliyor (10 Temmuz 2025)

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 119’a yükseldiği bildirildi. Texas’ın Kerr ilçesindeki yerel kaynaklar, 4 Temmuz’da şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde can kaybı sayısına ilişkin …

Muhittin Böcek: Gerçekler ortaya çıkacak

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Antalya İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine mesaj gönderdi. Muhittin Böcek, mesajında, “Tarih gerçeklerin en açık şekilde ortaya çıktığı yüzlerce örnekle dolu. Merak etmeyin gerçekler yine ortaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.