Atina’dan, Ankara’ya ‘casus belli’ tepkisi: Varoluşsal bir tehditle karşı karşıyayız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’ye ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulunarak, ülkesinin askeri gücünü artırmaya yönelik “iddialı silahlanma programlarını” duyurdu.

Dendias, “F-35, insansız hava araçları, savaş gemileri ve tüm bunlardan daha önemli olan yeni silahlanma planı için iddialı programlardan” bahsederek, “2030 yılında Yunanistan Avrupa Birliği’ndeki en gelişmiş Silahlı Kuvvetlere sahip olacak” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın, “casus belli” kapsamında “varoluşsal bir tehditle karşı karşıya” olduğunu savunan Dendias, şunları kaydetti:

“Ülkemiz geçerli bir iddia ve kendisine karşı savaş ilan edilmesine yönelik geçerli bir tehditle karşı karşıyadır. Biz buna ‘casus belli’ diyoruz. Bu gezegende, uluslararası deniz hukuku sözleşmesi kapsamında karasularının genişletilmesi gibi yasal bir hakkını kullanması halinde başka bir ülkenin savaş tehdidiyle karşı karşıya olan başka bir ülke yoktur.”

Dendias, “Yunanistan, Türkiye ile anlayış içinde olunması gerektiğine kesinlikle inanıyor” diye ekledi.

Dendias ayrıca, “Yunanistan’ın, karşı taraftan hiçbir şey talep etmediğini, ancak en ufak bir egemenlik hakkından da vazgeçmeyeceğini” sözlerine ekledi.

“CASUS BELLİ”

Casus belli, Türkçeye “savaş nedeni” olarak çevrilebilecek Latince bir uluslararası ilişkiler terimi. Bir ülkenin savaşa girme nedenini belirtmek için kullanılır.

Türkiye, 8 Haziran 1995’te aldığı bir kararla, Yunanistan’ın 31 Mayıs 1995’te aldığı karasularını 6 milden 12 mile çıkarma kararını uygulaması durumunda bunu casus belli sayacağını ilan etti.

1976 yılında MTA Sismik 1 (Hora gemisi) Ege’de petrol ararken Türkiye, Yunanistan’ın karasularının 12 mil olmadığını, uluslararası sularda petrol arayan Hora gemisine müdahale edilmesinin “casus belli” sayılacağını ilan etmişti.

Related Posts

Erdoğan’ın ‘tarihi konuşması’ öncesi AKP Sözcüsü Çelik’ten açıklama: ‘Kapsamlı bir kamp hazırlığı yapıldı’

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, PKK’nin silah bırakma süreciyle ilgili “tarihi” bir eşikte olunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cumartesi günü yapacağı konuşmanın kapsamlı ve derinlikli olacağını duyuran Çelik, sürecin artık bir devlet projesi olduğunu vurguladı.

Bakırhan’dan dikkat çeken açıklama: Erdoğan’ın hepimizi bir söylem kullanmasını ümit ediyorum

DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Erdoğan’ın cumartesi günü yapacağı konuşmaya ilişkin, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekten hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını kendi adıma ümit ediyorum” dedi.

Teksas’taki sel felaketinde ölü sayısı yükseliyor (10 Temmuz 2025)

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 119’a yükseldiği bildirildi. Texas’ın Kerr ilçesindeki yerel kaynaklar, 4 Temmuz’da şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde can kaybı sayısına ilişkin …

Muhittin Böcek: Gerçekler ortaya çıkacak

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Antalya İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine mesaj gönderdi. Muhittin Böcek, mesajında, “Tarih gerçeklerin en açık şekilde ortaya çıktığı yüzlerce örnekle dolu. Merak etmeyin gerçekler yine ortaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

ABD ile Endonezya’dan 34 milyar dolarlık anlaşma

Endonezya hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 32’lik ek gümrük vergisi tehdidinden kaçınmak amacıyla büyük ölçekli ithalat anlaşmalarına yöneldi. Endonezya Ekonomi Bakanı Airlangga Hartarto, ABD ile yapılan yeni enerji ve tarım ürünleri …