Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

İş dünyası Merkez’in faiz kararını ‘yetersiz’ buldu!

Merkez Bankası’nın politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 43’e çekmesi, iş dünyası tarafından yetersiz bulundu. İş dünyası Merkez’in tutumunu temkinli iyimserlikle karşıladı.

Yerli kağıt yanıyor bakanlık izliyor

Yayın sektörü satamadığı hurda kağıtları sebebiyle zarar ederken, firmalar hurda kağıt ithal ediyor. Uyulmayan ithalat sınırı, halkın haber alma hakkını da tehdit ediyor.

Türkiye’de kiralar rekor kırdı: Ortalama konut metrekare fiyatı 40 bin liraya dayandı

Türkiye’de kiralar rekor kırdı: Ortalama konut metrekare fiyatı 40 bin liraya dayandı

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Gıda devi iflasın eşiğinde! Karar verildi…

Türkiye’nin şekerleme ve oyuncaklı şeker üretiminde yer alan markalardan biri olan Global Gıda, bağlı bulunduğu grup şirketleriyle birlikte konkordato başvurusu yaptı. Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından görülen davada, Global Gıda …

New York Borsası yükselişte: Teknoloji devlerinin bilançoları bekleniyor! (21 Temmuz 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,06 artarak 44.368,40 puana ulaştı. S&P 500 endeksi yüzde 0,13 artışla 6.304,74 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,31 kazançla 20.960,33 puana çıktı. Yatırımcılar bu hafta bazı büyük teknoloji şirketlerinin …