194 yıl önce Dünya’yı soğutan patlamanın gizemi çözüldü

Grönland’daki Buz Çekirdeklerinden Elde Edilen Veriler, 19. Yüzyıldaki Büyük Volkanik Patlamanın Kaynağını Ortaya Çıkardı

Uzun yıllar boyunca bu patlamanın kaynağı belirsizdi. Ancak son araştırmalar, Grönland’dan alınan buz çekirdeklerinde bulunan kükürt izotopları, kül taneleri ve volkanik cam parçalarının analiz edilmesiyle ilginç ipuçları sağladı.

Araştırmacılar, elde ettikleri verilere dayanarak volkanik parçacıkların izini sürdü ve patlamanın Pasifik Okyanusu’nun kuzeybatısındaki Kuril Adaları’ndaki Zavaritskii volkanında meydana geldiğini tespit etti.

Tarihi Kayıtlara Göre Beklenmedik Bir Patlama

CNN’in haberine göre, Zavaritskii volkanının 19. yüzyıldaki faaliyetlerine dair herhangi bir kayıt bulunmamaktaydı. Bu durumun temel sebeplerinden biri, volkanın Japonya ile Rusya arasındaki tartışmalı bir bölgede yer alması ve etrafında yerleşim olmamasıydı. Tarihçiler, volkan hakkında sınırlı bilgilere sadece bölgeden geçen gemilerin günlük kayıtlarından ulaşabiliyorlardı.

Volkanın patlaması sonucunda atmosfere yayılan yoğun kükürt dioksit, Dünya’nın stratosferine ulaşarak Kuzey Yarımküre’de sıcaklıkların düşmesine yol açtı.

Bu olay, o dönemde Küçük Buzul Çağı’nın etkilerinin devam ettiği bir zamanda meydana geldiği için iklim üzerinde büyük bir etkiye sahipti.

M.Ö. 800’de Patladığı Düşünülen Volkan, Aslında 1831 Yılında Büyük Bir Patlama Yaşamış

Yapılan yeni araştırmalar, Zavaritskii volkanının aslında 1831 yılında büyük bir patlama yaşadığını gösteriyor. Daha önce bilim insanları, volkanın son patlamasının M.Ö. 800’de gerçekleştiğini düşünüyordu. Bu durum, volkanlar hakkındaki tarihsel bilgilerdeki eksikliklerin bir kez daha gözler önüne serilmesine neden oldu.

St. Andrews Üniversitesi Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nden Dr. William Hutchison, “Dünya genelindeki birçok volkanın patlama geçmişi hakkında çok az bilgiye sahibiz,” diyerek bilimsel kayıtlardaki eksikliklere dikkat çekti.

Dr. Hutchison, Zavaritskii volkanının çok uzak bir adada yer almasının, geçmiş faaliyetlerini araştırmayı zorlaştırdığını belirtti.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan araştırma, büyük volkan patlamalarının kaynağını açıklamakla kalmayıp aynı zamanda dünyanın uzak bölgelerindeki volkanların potansiyel etkilerine dikkat çekti.

Related Posts

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

Apple tekerleği yeniden icat etti: Katlanabilir iPhone, sizi şaşırtacak!

Apple’ın geliştirdiği katlanabilir iPhone, getirdiği benzersiz teknik çözümlerle rakiplerinin bir adım önüne geçebilir. Cihazı diğer katlanabilir akıllı telefonlardan ayıran en önemli özellikse, ekranda neredeyse hiç katlanma çizgisi bırakmaması.

Bir zamanların vazgeçilmezi artık tarih oldu

Amerikan teknoloji devlerinden Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir